Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas jaunā korpusa foto

2019./2020.mācību gada pasākumi

2019./2020.mācību gadā projektā SKOLAS SOMA RZĢ skolēni turpina aktīvi iepazīt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu. Sadarbojoties ar Lielo ģildi, skolēni iepazīst mūsu valsts bagāto mūzikas kultūru. Sākumskolas skolēniem Latvijas mūziķi organizēja un novadīja interaktīvu mūzikas stundu, demonstrēja sitaminstrumentus, to spēli un iespējas, virtuozi izpildīja pazīstamas mūzikas kompozīcijas, organizēja skolēniem ritma spēli.

Pamatskolas skolēni devās ekskursijās uz Lielo ģildi, ne tikai to apmeklēja, bet arī noklausījās četras kompozīcijas, stīgu instrumentu izpildījumā (Volgana Amadeja Mocarta, Emīla Melngaiļa u.c.).

Skolēni atzīst: «Redzēt muzikantus tik tuvi bija patiešām aizraujoši , skaņdarbi radīja siltas un iedvesmojušas emocijas, sniedza emocionālu gandarījumu. Vispār mūzika ir viens no labākajiem veidiem noteikta laikmeta priekštatu gūšanai, ko uzbūra Lielās ģildes Minsteres zāles atmosfēra. Arhitektūras detaļas- kolonnas, velves , ģerboņu attēli pie sienām- it kā ierauj senajos laikos , notikumos . Varējām iztēloties , ka vietā, kur tagad atrodamies, pirms simts gadiem stāvēja tirgotāji un piedāvāja preces, bagātnieki organizēja sapulces ,rīkoja dzīres un kāzas. Pabijām arī skatuves aizkulisēs un redzējām muzikantu sadzīvi, ikdienu.»

Vidusskolēni baudīja P. Čaikovska brīnišķīgo mūziku, kas skanēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) izpildījumā pirmajā jaunās sezonas "Simfoniskajā hitā ar Goran Goru”– izklaidējoši izglītojošajā koncertā jauniešiem populārā mūziķa Goran Gora vadībā. Koncertā skanēja slavenā krievu komponista P. Čaikovska skaņdarbi un viņa romantiskā kompozīcija "Romeo un Džuljeta". Pēc koncerta mūzikas stundās skolēni apsprieda koncertu, izteica savu viedokli par dzirdēto mūziku, izrādījās, ka skaņdarbus ,,dzīvajā” daudzi skolēni klausījās pirmo reizi.

Recenzijā A.Češuna , 12.klases skolniece , rakstīja: «Mūzikai ir milzīga ietekme uz cilvēku. Tā ļauj aizdomāties, sajust komponista emocijas , atklāt jaunas jūtas sevī, palīdz izšķirties par pārmaiņām dzīvē. Katrs cilvēks uztver to personīgi. Koncerts patika, ne tikai tāpēc, ka patīk P. Čaikovska mūzika, pārsteidza tā struktūra, informācijas apjoms un līdz sīkumam pārdomātās detaļas. Muzikanti spēlēja izcili, vadītājs uzrunāja, ieinteresēja , baudījām mūziku un izjutām harmoniju. Neviens nebija vienaldzīgs, jo mūzikai piemīt varens spēks.”

Skolēni iepazina ne tikai bagāto mūzikas, bet arī literatūras pasauli. Projekta SKOLAS SOMA organizatori vēlējās skolēnu uzmanību pievērst slavenajam latviešu dzejniekam Imantam Ziedonim. Latvijas smilšu animācijas teātra māksliniece Tatjana Gavriļenko radīja vienreizīgu krāsaino pasaku atmosfēru, kur katrs skatītājs iztēlojās pasaku varoņus, attīstīja savu iztēli un fantāziju.

Savukārt aktieris Madars Zvagulis pārsteidza 5-7 klašu skolēnus ar neparastu notikumu rotaļīgo stāstījumu.

Desmito klašu skolēni apmeklēja dzejnieka I.Ziedoņa muzeju Murjāņos, piedalījās muzeja aktivitātēs , bet vienpadsmito klašu skolēni piedalījās aizraujošajā kvestā Ziedoņklase, ko organizējis I.Ziedoņa fonds Viegli. Par izlaušanās spēli skolēni aktīvi diskutēja, atzina, ka tā ir lieliska iespēja pārbaudīt savas zināšanas par dzejnieku, spēle attīsta sadarbības prasmi komandā, liek izjust atbildību ne tikai par sevi, bet komandu. Pateicoties latviešu valodas un literatūras skolotājām, jau otro gadu mūsu vidusskolēni piedalās izlaušanās spēlē, ar interesi apgūst I.Ziedoņa personību un daiļradi.

Vairākus gadus RZĢ sadarbojas ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, šogad novembrī ģimnāzijā bija divas muzeja ceļojošās izstādes: "Baltijas brīvības ceļš" un "Mēs, tauta". Vidusskolēni sīki izpētīja, iepazina izstāžu ekspozīcijas un kā gidi ar izstādēm, to vēsturisko materiālu iepazīstināja pamatskolas skolēnus. Mācību ekskursijas papildina un nostiprina skolēnu zināšanas par Latvijas vēsturi. Pateicoties vēstures skolotāju iniciatīvai, šī aktivitāte kļuvusi par ģimnāzijas tradīciju .
"Tikšanās Rīgas II teātris" Latvijas Nacionālajā teātrī , kur pirms 100 gadiem tika dibināta Latvijas valsts , tika veidota simulācija, kurā aktieri parādīja šo vēsturisko notikumu, kā tika parakstīts nozīmīgais dokuments. Skolēni austiņās klausījās savu vienaudžu komentārus par valsts dibināšanu un raksturo tā laika politiķus. Tā ir lieliska iespēja izprast pagātnes notikumus un ielūkoties nākotnē.

Sadarbībā ar SIA Zinātnes teātri interaktīvā formā tika organizētas aizraujošas nodarbības 7.un 8.klašu skolēniem ķīmijā un bioloģijā , interesanti tika apkopoti apgūto tēmu rezultāti un nostiprinātas iegūtās zināšanas. Skolēni atzina: ,,Ķīmija- lielisks mācību priekšmets! To, kas ne vienmēr interesanti aprakstīts mācību grāmata, daudz interesantāk redzēt praksē, jo tas pārliecina.”

Patīkamu pārsteigumu sākumskolas skolēniem sagādāja Rīgas leļļu teātra izrāde,, Riki-Tiki-Tavi”. Varonības tēma aktīvi tika apspriesta klases stundās un lasīšanas stundās, kad tika runāts par to, vai mūsdienās ir varoņi, kas ir varonis.

Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas 2.c klases skolēni projektā „Skolas soma” iet 2019.gada 8.novembrī noskatījušies Rīgas leļļu teātra izrādi „Riki-Tiki-Tavi”. No visas sirds gribam pateikt paldies par lielisko izrādi. Skolēni bija sajūsmā par mazā mangusta drosmi. Skolēniem patika viss: gan noslēpumainā dienvidu nakts noskaņa, gan skaņas un gaismas efekti, gan mūzika un, protams, lieliskās lelles ar spīdošajām acīm.

Aktieri lika bērniem just līdzi varoņiem, izbaudīt spilgtas emocijas un pilnībā iegrimt notiekošajā. Izrādes laikā mazie skatītāji kopā ar varoņiem it kā pabija tālajā Indijā, sajuta tās smaržas un dzirdēja tās skaņas.

Pēc izrādes skolēni ilgi apsprieda notikumus un varoņus, ļoti slavēja drosmīgo un veiklo Riki-Tiki-Tavi. Mazie skatītāji ar nepacietību jau gaida nākamo tikšanos.