Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas jaunā korpusa foto

Projekts “Skolas soma” 2019./ 2020.m.g. otrajā semestrī

2019./2020.m.g. otrajā semestrī projekta ,,Skolas soma” ietvaros vienai mūsu ģimnāzijas klasei bija iespēja ne tikai virtuāli iepazīt leģendāro personību Žani Lipki, bet arī klātienē apmeklēt un iepazīt mājas- muzeja telpas (viņa ierīkotā ebreju patversme ). Muzejā mūsu ģimnāzijas izglītojamie tikās ar Latvijas Republikas prezidentu Egīlu Levitu.

«Pateicoties projektam “Skolas soma”,15.01.2020. mums bija iespēja apmeklēt Otrā pasaules kara varoņa Žaņa Lipkes memoriālu, par kuru runājām patriotiskajā nedēļā novembrī, diskusijā “Varonība 21.gs.”. Bijām patīkami pārsteigti iepazīt šī cilvēka pašaizliedzību un drosmi, riskējot ar savu dzīvību un ģimeni, viņš bija gatavs glābt savus līdzpilsoņus no drošas nāves.
Memoriāla apmeklējums izvērtās spilgts un atmiņā paliekošs, jo muzejā ieradās Latvijas Valsts prezidents Egīls Levits, kurš tikšanās laikā pievērsa mūsu uzmanību tam, ka šaušalīgie kara laika notikumi nespēja iznīcināt cilvēcību,” stāsta 10.a klase un klases audz.Ērika Rakovska.

Projekta ietvaros vidusskolēni noskatījās vēsturisko latviešu pilnmetrāžas spēlfilmu ,,Dvēseļu putenis”, filma dod iespēju 21.gadsimta jauniešiem dziļāk ielūkoties Latvijas vēsturē 20.gadsimta sākumā, sešpadsmitgadīga jaunieša acīm ielūkoties traģiskajos kara notikumos, izprast brīvības cīņu nozīmi un sūrumu, apzināties brīvības patieso cenu, redzēt pašaizliedzīgos karavīrus cīņā par brīvību.
Recenzijās par redzēto filmu izglītojamie rakstīja: «Šodienas Latvija nav radusies no nekurienes, filma „Dvēseļu putenis” parāda, cik grūts bija neatkarības ceļš, un atgādina par tiem cilvēkiem, kuri gāja bojā nākotnes dēļ. Filma bagāta notikumiem, sīkām detaļām un niansēm, gan vēsturiskiem un emocionāliem pārdzīvojumam, jo tiek parādītas slepkavības, sēras par kritušajiem, atvadīšanās un negaidītas tikšanās,” atzīst12.kl. skolniece Alīna .

«Lai skatītos šo filmu, ir nepieciešamas vēstures zināšanas, jo citādāk romāna autora Aleksandra Grīna un filmas režisora Dzintara Dreiberga iecerētais nebūs īsti saprotams, uzmanība tiks pievērsta mazsvarīgām epizodēm, kuru loma nav tik būtiska, nozīmīga. „Dvēseļu putenis” ir nopietna filma, kas sastāv no simtiem svarīgu momentu. Lai tos uztvertu un izbaudītu, nepieciešams sekot līdzi katrai epizodei, varoņu vārdiem. Skatītājs pāris stundās gūst daudzveidīgas emocijas- gan prieku un lepnumu gan vilšanos, skumjas, pat asaras norit.

Milzīgais informācijas apjoms, kara skati , kas liek pašam pārdzīvot visus notikumus, ļauj saprast mūsdienu jaunietim un novērtēt to, ka mēs dzīvojam miera laikā, esam brīvi un laimīgi,” aizrautīgi stāsta 12.klases skolniece Anastasija.
RZĢ 5.-7.klašu skolēni noskatījās animācijas filmu “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” . Pēc filmas noskatīšanās katra klase audzināšanas stundās aktīvi debatēja par draudzību, savstarpējām attiecībām, izpalīdzību, par pirmo grūtību un šķēršļu pārvarēšanu , par līdzatbildību kultūras mantojuma saglabāšanā.


 Skolēnu atsauces

"Cik lieliski, ka manā dzīvē ir tik daudz dažādu piedzīvojumu! “Man ļoti patika animācijas filma, varoņi un dziesmiņa," raksta 5.klases skolnieks Artūrs.

"Pirmo reizi pēc klases stundas , kurā apspriedām animācijas filmu , es sapratu, cik svarīgi būt labam draugam," raksta 6.klases skolnieks Deniss.

"Agrāk es dzīvoju Maskavas rajonā, bija interesanti filmiņas varoņu acīm ieraudzīt savu rajonu, redzēt pazīstamo māju siluetus, pagalmus, ielu krustojumus. Bija interesanti vērot, kādas bija vecāku rotaļas un spēles,”"raksta 7.klases skolnieks Nikolajs.


Ceturto klašu skolēni iepazina brīnišķīgo baleta mākslu, viņi Latvijas Nacionālajā operā noskatījās Rīgas horeogrāfijas arodskolas izrādi " Sniegbaltīte un septiņi rūķīši". Daudzi skolēni pirmoreiz bija operā , viņus patīkami pārsteidza Latvijas Nacionālās operas greznās telpas, lieliskais baletdejotāju sniegums, īpaši jauno balerīnu.

"Latvijas Nacionālajā operā ir tik skaistas telpas, brīnišķīgas dekorācijas, lieliska izrāde, es jutos kā pasakā!" priecīgi stāsta 4.klases skolniece Katja.

"Man ļoti patika pamāte, zinu, ka viņa ir ļauna. Cik skaisti viņa dejoja! " atceras
4.klases skolniece Jeļizaveta.

“Paldies par lielisko iespēju apmeklēt Latvijas Nacionālo operu un mūsu bērniem noskatīties brīnišķīgo izrādi,” raksta 4.klašu skolēnu vecāki. 

Sākumskola kopā ar folkloras grupu līksmi un priecīgi svinēja ,,Meteņus”. Svētku programmā bija jautras un aizraujošas spēles, rotaļas, dejas un dziesmas, kas mijās ar interesantiem stāstiem par latviešu un krievu tautas tradīcijām. 

“Es uzzināju daudz interesanta. Krievu tauta ,,Meteņus” atzīmē veselu nedēļu- iet ciemos, cep pankūkas, bet latviešu tauta tos svin tikai vienu dienu, arī svētku mielasts atšķiras, bet visi jautri atvadās no ziemas, “atzīst 3.kl.skolnieks Staņislavs.

“Man ļoti patika ķekatnieki, spēles un stāstījums par to, kā citas tautas atzīmē šos svētkus,” raksta 2.klases skolnieks Ilja.
Žēl, ka ārkārtējās situācijas dēļ Latvijā, projekts tika pārtraukts, mēs nepaspējām apmeklēt radošās darbnīcas Rīgas muzejos.
Ceram , ka jaunajā mācību gadā piedalīsimies projektā,, Skolas soma”.